Forexnews.bg
Петролът връща заедно с индексите ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Февруари 2018 10:47

oil-06Щатският суров петрол поевтиня с 1% през изминалата седмица. До голяма степен, разпродажбите на фондовите пазари в края на седмицата, засегнаха сериозно и петрола. В допълнение, поскъпването на долара, след по-добрите от очакванията данни за заетостта в най-голямата световна икономика, допълнително съдействаха за поевтиняването на петрола.

След най-добрия януари от 2006-та година, за петролния пазар, петролът отбеляза понижение през изминалата седмица. Щатският суров петрол, приключи петък със загуба от 35 цента до ниво от 65.45 долара за барел. Брентът поевтиня с 1.07 долара до 68.58 долара за барел.

Опасенията, за повишение на шйстовото производство, неутрализираха в известна степен позитивното въздействие на съкращенията на ОПЕК и Русия. В допълнение, все по-често се появяват пазарни мнения, че тези съкращения ще свършат преждевременно, а не както се очаква до края на настоящата година.

Международната Енергийна Агенция има лоши прогнози за бичи настроените по отношение на цената на петрола, инвеститори. От агенцията, прогнозират изненадващ край на споразумението за ограничаване на производството през юни.

Това ще изненада сериозно пазара, откъдето очакват производствените ограничения, предприети от страните от ОПЕК и Русия, да продължат през тази година.

Пазарът на петрол, се очаква да се предвижи от състояние на излишък, към състояние на дефицит през първото тримесечие на годината, но това се очаква бързо да премине и да остане балансиран в месеците до края на годината.

От МЕА, прогнозират още солиден ръст в търсенето на петрола през тази година, дори и в условията на ръст в цените на суровината, спрямо миналата година.

Подобни прогнози имат експертите от BNP Paribas SA, UBS Group AG и Citigroup Inc. Така че, от МЕА не са единствените, които очакват това да се случи.

ОПЕК и Русия, потвърдиха позицията си, че ще продължат с производствените ограничения до края на тази година.

От поскъпването в цената на петрола обаче, в най-голяма степен печели САЩ и шйстовите производители, които продължават да повишават производството си. САЩ се очаква съвсем скоро да достигнат психологическата граница от 10 милиона барела на ден.