Forexnews.bg
МЕА: Изненадващ край на споразумението на ОПЕК през юни ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Февруари 2018 08:27

oil-06Международната Енергийна Агенция има лоши прогнози за бичи настроените по отношение на цената на петрола, инвеститори. От агенцията, прогнозират изненадващ край на споразумението за ограничаване на производството през юни.

Това ще изненада сериозно пазара, откъдето очакват производствените ограничения, предприети от страните от ОПЕК и Русия, да продължат през тази година.

Пазарът на петрол, се очаква да се предвижи от състояние на излишък, към състояние на дефицит през първото тримесечие на годината, но това се очаква бързо да премине и да остане балансиран в месеците до края на годината.

От МЕА, прогнозират още солиден ръст в търсенето на петрола през тази година, дори и в условията на ръст в цените на суровината, спрямо миналата година.

„Би било изненада, да видим края на производствените ограничения на ОПЕК през юни“, прогнозираха от МЕА.

Все по-често, ставаме свидетели на спекулации, че страните от ОПЕК и Русия, ще прекратят с производствените си ограничения по-рано, от поставения срок до края на годината, в среда на тригодишен връх в цената на суровината.

Подобни прогнози имат експертите от BNP Paribas SA, UBS Group AG и Citigroup Inc. Така че, от МЕА не са единствените, които очакват това да се случи.

ОПЕК и Русия, потвърдиха позицията си, че ще продължат с производствените ограничения до края на тази година.

От поскъпването в цената на петрола обаче, в най-голяма степен печели САЩ и шйстовите производители, които продължават да повишават производството си. САЩ се очаква съвсем скоро да достигнат психологическата граница от 10 милиона барела на ден.