Forexnews.bg
Златото с втори пореден спад, след поскъпване на долара ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 30 Януари 2018 07:41

GOLDЗлатото се понижи за втора поредна сесия във вторник, след засилването на долара и повишението на лихвите по щатските облигации. Междувременно инвеститорското внимание, почти изцяло е насочено към предстоящото решение и насоки на Фед по отношение на лихвите, в края на двудневната среща на резерва, която започва днес.

Спот цената на златото, поевтиня с 0.3% до 1 335.93 долара за унция, след като вчера загуби 0.7% от стойността си. От началото на месеца, златото поскъпна с 2.5%, основно заради слабостта на долара.

Именно засилването на долара обаче, бе сред основните причини за повишението в цената на златото и останалите благородни метали.

Зелените пари, достигнаха тригодишен минимум в петък на миналата седмица, след което започнаха да се възстановяват. Еврото се търгува при нива от под 1.2400, а британският паунд е на път да тества психологическата граница от 1.4000.

Фед се очаква да запзи нивото на лихвите си без промяна, след двудневната си среща. Това, което ще е по-важно обаче е, какви ще са коментарите на резерва, по отношение на бъдещата му политика и в светлината на смяната на ръководството.

През февруари Джанет Йелън, ще отстъпи поста на ръководител на Федералния резерв. А традиционно и в исторически план, смяната на управлението на Фед, винаги е водила до корекции и сътресения за финансовите пазари.

От последната среща на Фед, златото поскъпна с над 8%. До голяма степен, това се предопредели от очакванията за по-слабо агресивна политика от страна на Фед, което инициира и поевтиняването на долара.

Налице е реална опасност обаче, ако резервът намекне за три повишение на лихвите през тази година, пазарните участници да променят своите очаквания и да станем свидетели на по-нататъшно поскъпване на долара. Такова пък, е много вероятно да окаже и низходящ натиск върху цената на златото и останалите благородни метали.

Сред пазарните участници има очаквания, че ако спот цената на златото преодолее подкрепата при 1 335 долара за унция, то може да продължи да поевтинява към следващата ключова подкрепа от 1 316 долара.