Forexnews.bg
Петролът при най-високата си стойност от три години ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 29 Януари 2018 09:51

oil-graph-pictureЦената на петрола се повиши в петък, регистрирайки през деня най-високата си стойност от три години насам. Суровината приключи с ръст за седмицата, до голяма степен, в следствие на продължаващата слабост на щатския долар.

Фючърсите на брента добавиха 10 цента, или 0.1% до 70.52 долара за барел, след като достигнаха най-висока стойност за деня в размер на 70.83 долара за барел. В четвъртък, контрактът достигна ниво от 71.28 долара, или най-високото му от 2014-та година.

Фючърсите на щатския суров петрол, приключиха с повишение от 63 цента, до 66.14 долара за барел, или най-високото им затваряне от декември на 2014-та година.

Брентът приключи седмицата с ръст от близо 2.7%, докато щатският суров петрол поскъпна с 4.3% през седмицата.

„Технически щатският петрол е леко прекупен, но това не предизвиква огромни разпродажби в момента“, коментира Майк Сабо, главен стратег в RJO Futures в Чикаго, цитиран от Bloomberg.

И двата контракта поскъпнаха през изминалата седмица, следствие на поевтиняването на долара, който достигна тригодишно дъно спрямо останалите валути.

„Поевтиняването на долара, завишава очакванията ни, брентът да се задържи при нива от 70 долара малко по-дълго“, според Бил Огрейди, главен пазарен стратег в Confluence Investment Management.

От страната на предлагането, производството на САЩ се очаква да премине границата от 10 милиона барел на ден за пръв път в историята, което може да окаже известен натиск върху цената на „черното злато“.

Щатските шйстови производители са добавили 12 нови находища през изминалата седмица, или най-много от март на миналата година.

Междувременно хеджфондовете са повишили своите дълго позиции в петрола, до нова рекордна стойност от 549 602 контракта.