Forexnews.bg
Петролът може да коригира сериозно ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 26 Януари 2018 10:01

oil-graph-pictureЩатският суров петрол, моментно се повиши до 65 долара, до най-високото си ниво от края на 2014-та година, след изненадващ спад в запасите на САЩ. Според някои анализатори обаче, в среда на потенциална липса на бъдещи „бичи новини“ за суровината, петролът е изложен пред риск да коригира сериозно.

Една от най-големите заплахи, пред цената на петрола е изключителното позициониране на хеджфондовете и големите институционални инвеститори на фючърсите пазари. Предвид на факта, че всички са се позиционирали за повишение в цената на суровината, може би е налице минимален потенциал за ръст.

Подобно позициониране на големите инвеститори, често води след себе си един и същ изход – бърза и рязка корекция на петрола, когато всички започнат да бързат да излязат от позиции.

През изминалата седмица, големите спекуланти, са държали най-голямата си нетна бича позиция в историята на петрола. А когато всички са бичи настроени, няма кой да поддържа и да бута цената нагоре.

Друга сила, която може да започне да работи срещу наскорошното рали в цената на петрола е потенциалното поскъпване на долара. Доларът, се понижи до тригодишно дъно спрямо останалите основни валути. С това обаче, може да се каже, че и потенциала му за по-нататъшно поевтиняване, до голяма степен е изчерпан.

„Ако доларът спре да поевтинява, то това ще премахне един голям плюс за ралито в цената на петрола“, коментира Джим Креймър, известен пазарен коментатор.

Ако се сумират всички фактори при петрола в момента и потенциала за по-нататъшно поскъпване на петрола, може да изглежда силно изчерпан.

До този момент, всички новини бяха добри за петрола. Като се започне от споразумението между ОПЕК и Русия и се стигне до политическата нестабилност в Иран, както и поевтиняването на долара. Дали обаче, тези фактори ще продължат да подкрепят цената на петрола и в бъдеще, тепърва ни предстои да разберем.