Forexnews.bg
Златото с най-висока стойност от август 2016-та при тежки обеми ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Януари 2018 09:53

goldЗлатото се търгуваше вчера, при изключително голяма активност, като изтъргувания обем, на стоковите пазари от метала, превиши близо два пъти средните такива. Това бе петото поредно повишение на златото, което го отведе към най-високото му ниво от август на 2016-та година.

Спот цената на златото, се повиши над ключовото ниво на съпротива от 1 350 долара, след като златото в индексните фондове, се повиши до най-високото си ниво от май на 2013-та година.

Много технически анализатори коментират, че пробива на посочената съпротива, ще отвори пътя на жълтия метал, за тест на следващата психологическа граница от 1 400 долара. Ръстове отбелязаха и другите благородни метали, като среброто, паладият и платината.

„Златото отново стартира годината забележително, като се повиши с близо 3%, след като доларът продължава да отслабва“, според Джордан Елизео, икономист в Australian Bullion Co.

Златото поскъпна с 8.5%, откакто Фед повиши нивото на лихвите през декември на миналата година. Инвеститорите не бива да забравят, че януари, е традиционно най-добрия месец за златото през годината. Силни покупки от Китай, във връзка с предстоящото честване на новата година в страната, допълнително подкрепят цената на благородния метал.

Златото, получи подкрепа вчера и от изказването на търговския министър на САЩ – Уилбър Рос, който нарече технологичната стратегия на Китай 2025 - „директна заплаха“ и намекна за мерки срещу Китай. Това повиши опасенията на пазарните участници, че скоро можем да станем свидетели на ценова война, между двете най-големи световни икономики.

Говорейки по време на Световния Икономически Форум в Давос, Рос заяви, че търговското министерство на САЩ разследва дали са налице основания за предприемане на мерки срещу Китай, във връзка с нарушаване на права върху интелектуална собственост.