Forexnews.bg
Вицепрезидентът на ЕЦБ: Поскъпването на еврото е необосновано ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 18 Януари 2018 09:45

ECBВицепрезидента на ЕЦБ – Витор Констансио, отправи предупреждение за рисковете от прекомерно поскъпване на еврото, което не се дължи на стабилен фундамент. Той също така заяви, че европейските регулатори не бързат да променят стимулиращата си политика.

„Притеснен съм от резки движения на еврото, които не отразяват промяната във фундамента“, коментира Констансио. Според пазарните наблюдатели обаче, коментарите на вицепрезидента на ЕЦБ целят едно единствено нещо – да окажат натиск за спад на еврото.

ЕЦБ не одобрява поскъпването на еврото, което прави европейските стоки относително по-скъпи на международните пазари и намалява конкурентоспособността им.

Опити за сваляне на еврото, през изминалата година, правеше не веднъж и ръководителя на ЕЦБ – в лицето на Марио Драги. Всички те обаче, се оказаха безсмислени, като единната валута продължи да поскъпва, а пазарът прие мотото „говоренето е евтино“.

ЕЦБ е изправена пред нова несигурност относно инфлационните очаквания и поскъпването в цената на петрола. В същото време силния икономически ръст, е заплашен от поскъпването на еврото.

Еврото поскъпна с 1.9% спрямо долара от началото на годината и се търгува близо до най-високите си нива от три години. То се понижи с 0.2% вчера до нива от 1.2230.

Европейската централна банка, обяви че възнамерява да продължи с обратното изкупуване на активи поне до септември и да бъде удължена при нужда, макар и при намалени обеми.

„Налице е нуждата от постепенна промяна във всички елементи на нашите бъдещи очаквания ако икономиката продължи да расте, а инфлацията да се предвижва към нашата цел“, заяви Констансио.