Forexnews.bg
Златото с четиримесечен връх, след поскъпване на еврото ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 12 Януари 2018 09:11

gold-platinum-comparisonЦената на златото се повиши до нов близо четиримесечен връх, след като по-агресивен тон от страна на ЕЦБ изпратиха еврото силно нагоре спрямо щатския долар.

От „стенограмата на ЕЦБ“ стана ясно, че членовете на парични комитет, може да преразгледат позициите си по отношение на монетарните стимули в началото на 2018-та година. Това, най-вероятно ще се случи, следствие на подобрената макро-среда.

Налице са известни признаци, че ЕЦБ може да прекрати по-скоро от очакванията на инвеститорите, програмата си за обратно изкупуване на активи, на стойност 2.55 трилиона евро.

По-силното евро и съответно слабостта на щатския долар, инициираха повишения в цените на златото и останалите благородния метали. Златото се търгуваше при нива от над 1 320 долара вчера, а платината поскъпна до нива над 980 долара.

Единственият губещ в ситуацията бе среброто, което поевтиня до нива под 17 долара за унция. Всъщност тази промяна, прави така, че съотношението при което се търгува златото спрямо среброто се повиши до 78, или доста над средното в исторически план.

Доларът, бе засегнат и следствие на данните, за ръст на молбите за помощи за безработица, както и спад в производствените цени.

Спот цената на златото, се повиши с 0.3% до 1 321 долара за унция, след като моментно достигна ниво от 1 326.56 долара за унция, или най-високото му ниво от 15-ти септември насам.

Златото поскъпна с над 80 долара от дъното си в средата на декември, подпомогнато от послабия долар. Според анализатори от Saxo Bank обаче, цената на благородния метал, ще срещне съществени трудности, пред потенциалното си по-нататъшно поскъпване.

„Виждаме цената на златото по-високо през тази година, но наистина ще трябва да станем свидетели на тест, за да се потвърди силата на движението“, според анализаторите на инвестиционната банка.

Златото, би могло да бъде подкрепено от потенциална низходяща корекция на щатските индекси. Последните обаче, регистрират нови и нови рекорди, което прави тази корекция слабо вероятна, поне на този етап.

Силното поскъпване в цената на петрола, също запазва сценария за поскъпване на златото, като инвеститорите ще започнят да търсят инструменти за защита от потенциална инфлация.