Forexnews.bg
Петролът отстъпва въпреки намалелите запаси на САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 11 Януари 2018 09:34

oil-06Петролът отстъпи от достигнатия си, по-рано през седмицата, тригодишен връх. Признаци, че поскъпването на суровината с 13%, от началото на декември, започва да се изчерпва инициираха връщане на суровината, въпреки изненадващото понижение на запасите от петрол в САЩ за изминалата седмица.

Щатският суров петрол се търгува рано сутринта при нива от 63.50 долара за барел, или с около 10 цента по-ниско спрямо вчера. Това обаче, е много близо до върха от декември на 2014-та година, при ниво от 63.67 долара за барел.

Фючърсите на брента също се търгуват с 10 цента под последната им цена на затваряне, или при ниво от 69.10 долара за барел.

Най-високото ниво на брента бе 69.37 долара от началото на седмицата, или ниво невиждано от май на 2015-та година.

„През първото тримесечие, баланса на рисковете по отношение на цената на брента е в посока надолу, като цената на суровината изглежда твърде нагорещена”, коментираха от BMI в писмо към клиентите.

Нарастващия низходящ натиск, също така е виден и при физическия пазар, където Иран и Ирак, намалиха през тази седмица цената на предлагания от тях петрол, за да останат конкурентни.

До този момент, ръстът в цената на петрола, се предопределяше от производствените ограничения от страните от ОПЕК, както и напрежението в Иран.

В допълнение, запасите на петрол в САЩ се понижиха с близо 5 милиона барела за седмицата до 5-ти януари, до ниво от 419.5 милиона барела.