Forexnews.bg
Златото с тригодишен връх, след поскъпването на йената ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 10 Януари 2018 13:51

gold-platinum-comparisonЗлатото се повиши до най-високото си ниво от близо четири месеца насам в сряда, след обезценката на щатския долар спрямо йената и еврото. Както знаем, златото е изключително чувствително към промяната в нивото на щатския долар. Корелацията е обратнопропорционална.

Доларът загуби 1.2% от стойността си спрямо японската йена, след като японската централна банка реши да намали дългосрочната си програма по обратно изкупуване на облигации по-рано през тази седмица.

Това доведе, до най-голямото поевтиняване на долара спрямо йената от осем месеца насам и повишение на лихвите по държавните облигации.

Спот цената на златото добави 0.9% до 1 324.40 долара за унция, като по-рано през деня достигна най-високо ниво от 1 326 долара, или ниво невиждано от септември месец на 2015-та година.

„Историята при златото в момента, безспорно е свързано със случващото се при йената. Традиционно, йената се приема като остров на спасение от инвеститорите, а поскъпването й дава тревожни сигнали за инвеститорите и ги кара да се крият в злато”, според Оле Хансен, ръководител на инвестиционното звено на Saxo Bank.

„Традиционно търсенето на злато е силно в началото на годината, което е друг фактор, допринасящ за повишението в цената на благородния метал”, допълва още експертът.

Движението на долара, бе в посока надолу и спрямо еврото, като единната валута поскъпна с 0.6%, спрямо „зелените пари”.

Лихвите по щатските държавни облигации достигнаха най-високи нива от много месеци насам, като инвеститорите преоцениха шансовете за по-нататъшна облекчена политика от страна на водещите централни банки, след действията на японската централна банка.