Forexnews.bg
Петролът с нов връх от 2015-та насам ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 09 Януари 2018 09:25

oil-graph-pictureЩатският суров петрол достигна нов връх от 2015-та година насам, рано тази сутрин. Инвеститорите залагат на по-нататъшно поскъпване на суровината, в очакване на по-нататъшни действия от страна на ОПЕК и растящото геополитическо напрежение в Близкия Изток.

В допълнение, щатското производство на петрол, не расте с очакваните темпове, в среда на повишение на цената на суровината.

Щатският суров петрол добави 40 цента, или 0.65% към стойността си, до ниво от 62.13 долара за барел, рано тази сутрин. Това бе най-високата му стойност от май на 2015-та година.

Брентът, достигна през изминалата седмица ниво от 68.27 долара за барел, или отново най-високата му стойност от май 2015-та година.

Инвеститорите, насочват своите средства към петрола, следствие на очакванията си, че ограниченото предлагане, в резултат на мерките на ОПЕК, няма да успее да посрещне ръста в търсенето.
ОПЕК и Русия, удължиха производствените си съкращения за цялата 2018-та година.

Спекулантите, продължават да повишават дългите си позиции в петрола. Те са повишили нетните си дълги позиции с 4 175 контракта през изминалата седмица до рекордните 565 459 лота, според данни на банката ING bank.
Междувременно, изнесени данни посочиха спад в броя на шйстовите находища с 5 до 742 за седмицата до 5-ти януари.

Въпреки поскъпването в цената на петрола обаче, отвела суровината с над 10% от нивата през декември, не всички анализатори са толкова позитивно настроени за цената на петрола.

Броят на щатските находища е значително над дъното им от 316 от юни 2016.та година, а производството в САЩ се очаква да премине границата от 10 милиона барела, за пръв път в историята.