Forexnews.bg
Брентът с нов близо тригодишен връх ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 08 Януари 2018 09:41

oil-06Цената на петрола се повиши минимално вчера, след данните посочили минимален спад в броя на шйстовите находища в САЩ през изминалата седмица.

Щатският суров петрол се запази при ниво от 61.62 долара за барел, което е близо до най-високата му стойност от 62.21 долара, постигната през май на 2015-та година.

Брентът, завърши с минимален ръст от 18 цента, или 0.3% до 68.27 долара за барел, или най-високото му ниво от 2015-та година насам.

Инвеститорите купуваха петрол, с надеждата, че щатското производство, няма да е достатъчно да компенсира спада в производството на страните от ОПЕК и Русия. Последните, удължиха производствените си съкращения и през 2018-та година.

Въпреки това обаче, редица експерти, прогнозират, че производството на САЩ ще премине психологическата граница от 10 милиона барела на ден съвсем скоро. Единствено страни като Русия и Саудитска Арабия произвеждат повече петрол от САЩ.

„Цената на щатския суров петрол, е при нива, които се очаква да привлекат повече пазарни участници да повишават производството си и да се увеличава броя на шйстовите производители”, според Рик Спуунър, пазарен стратег в СМС, цитиран от CNBC.

Трейдърите чакат да видят какво ще се случи с цената на петрола, ако броя на шйстовите производители се повиши, както и колко бързо ще започне да се случва това, през следващите няколко месеца.

Според Стивън Инс, от Оanda, дебатът „ОПЕК срещу щатските шйстови производители ще се задълбочи и ще е основен двигател в цената на петрола през следващите месеци”. Инс признава обаче, че политическата криза в Близкия Изток, също ще е фактор, силно въздействащ върху цената на петрола, който може да го изпрати силно нагоре.