Forexnews.bg
Петролът с най-висока стойност от юни 2015-та година ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 03 Януари 2018 09:22

oil-graph-pictureПетролът, достигна до най-високото си ниво от средата на 2015-та година, през вчерашния ден, но впоследствие отстъпи от тази си стойност, след възстановяване в доставките на водещ тръбопровод в Либия и данни за повишение на щатското производство до най-високата стойност от четири десетилетия.

Това бе първия път от януари на 2014-та година, когато и двата основни типа петрол – брент и круд, отвориха годината при нива от над 60 долара за барел. Съдействие за повишението в цената на петрола, оказаха политическото напрежение в Иран и споразумението между ОПЕК и Русия за ограничаване на производството на суровината.

Щатският суров петрол, завърши вчерашния ден с понижение от 5 цента до 60.37 долара за барел, или най-високото му ниво от юни 2015-та година насам.

Брентът, загуби 30 цента от стойността си, или близо 0.5% до ниво от 67.29 долара за барел. Това бе най-високото му ниво от май 2015-та година насам.
Спредът между двата фючърсни контракта, се понижи до най-ниската си стойност от две седмици насам.

Добивната линия в Северно Море, с капаците от 450 000 барела на ден, заработи отново на пълни обороти, след непланирано спиране на 30-ти декември. Завършения бяха и ремонтните дейности на либийски тръбопровод.
„Решението на проблема с петролопровода в Северно Море, резултира в стесняване на спреда, между брента и круда”, коментира Дейвид Томпсън, вицепрезидент на Powerhouse, цитиран от CNBC.

Връщането на трейдърите към бюрата им, инициира повишение на търгуваните обеми, през вчерашния ден.

„Въпреки известната слабост в цената на петрола, двата фючърсни контракта се връщат към дългосрочния си бичи тренд и в момента нивата на подкрепа са 58.95 долара за ба щатския и 65.60 долара за брента”, коментира още пазарният експерт.

Силно търсене, особено от Китай, до голяма степен съдейства за поскъпването на петрола.