Forexnews.bg
Златото с най-голям ръст от три години през 2017-та ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 02 Януари 2018 09:23

 

gold-platinum-comparisonЗлатото продължи с ръста си до тримесечен връх в петък, което му помогна да отбележи най-голямото си годишно повишение от три години насам. До голяма степен слабостта на щатския долар и наскорошното политическо напрежение, съдействаха за ръста в цената на благородния метал.

Доларът, отбеляза най-лошата си година, спрямо останалите основни валути от 2003-та година насам, следствие на напрежението свързано със Северна Корея и продължаващата рекордно ниска инфлация.

Доларовият индекс, достигна тримесечен минимум в петък. Традиционно цената на златото се повишава, когато доларът поевтинява.

В крайна сметка, златото завърши годината при нива над 1 300 долара, като отбеляза моментно ниво от 1 307.60 долара за унция в края на миналата седмица.

Или повишението за жълтия метал, възлезе на 12% за годината. И макар изключителен, този резултат е близо наполовина на представянето на някои от водещите щатски индекси.

Връщайки се към последното заседание на Фед, въпреки повишението на лихвите от страна на резерва, налице бе по-слабо агресивен тон, по отношение на бъдещата политика на повишение на лихвите, според анализатори. Това допълнително съдейства за поскъпването на благородните метали.

За следващата година обаче, цената на златото се очаква да е далеч по-силно волатилна, според Джорджет Бойл, анализатор в ABN Amro. Причина за това ще бъде неяснотата относно политиката на Фед за лихвите, както и по отношение на намаляване на баланса.

Иначе, перспективите за златото са позитивни, от техническа гледна точка, след като металът проби 100-дневната си пълзяща средна величина през изминалата седмица, при ниво от 1 295 долара за унция. Докато металът се търгува над посоченото ниво, напълно е възможно да станем свидетели на по-нататъшното му поскъпване към нива от 1 350 долара за унция, смятат пазарни наблюдатели.

При другите метали, паладият е най-добре представящия се метал, достигнал до най-високото си ниво от февруари на 2001-ва година. Паладият се търгува с необичайно голяма премия спрямо други метали, като платината например.

Платината поскъпна през тази година с 3%, а среброто с едва 6%. Напълно е възможно това да им дава добър догонващ потенциал за следващата година, според анализатори.