Forexnews.bg
Цената на петрола ще се задържи около 60 долара догодина ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 29 Декември 2017 11:01

oil-06Усилията на ОПЕК и Русия да ограничат производството на петрол, в съчетание с прогнозите за ръст на световното търсене на суровината, са фактори, които се очаква да държат цената на петрола близо до психологическата граница от 60 долара за барел през 2018-та година, според средните очаквания на анализаторите от Reuters.

Изследване сред 32 експерта, сочи очаквания за средна цена на брента от 59.88 долара за барел през следващата година. Това е повишение, спрямо изследването от предходния месец, за 58.84 долара за барел.

Цената на петрола, достигна две и половина годишен връх през тази седмица, добавяйки над 30% от решението на ОЕПК за ограничаване на производството от януари на тази година.

През миналия месец, производителите се споразумяха да продължат с производствените ограничения до края на годината.

„Предлагането на петрол, ще е стеснено, докато в същото време търсенето му ще расте, предвид на силния ръст на световната икономика. Основната причина за ограниченото предлагане, ще е по направление на ОПЕК”, според Франк Шаленбергер, ръководител на звеното LBBW.

Нарастналото повишение на предлагането от САЩ, се очаква да се насочи към Азия. Вече е налице завишено предлагане от САЩ към Азия.

Вносът на петрол в Китай, един от най-големите световни потребители на петрол, достигна през миналия месец втората най-висока в историята си стойност от 9.01 милиона барела.
Цената на щатския суров петрол, се очаква да е средно при ниво от 55.78 долара за барел през следващата година, спрямо 54.78 долара през миналия месец.

Щатското производство на петрол, се повиши с 16% от средата на 2016-та година, като се очаква да премине границата от 10 милиона барела на ден през следващата година.