Forexnews.bg
Слабият долар продължава да подкрепя златото ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 21 Декември 2017 09:39

gold-platinum-comparisonЗлатото отбеляза четвърто поредно повишение вчера, след като данни посочиха солиден ръст на продажбата на жилища, но бе налице спад на молбите за ипотечни кредити. Доларът поевтиня до двуседмичен минимум, подкрепяйки цената на благородния метал.

Ръстът на златото обаче, бе ограничен след повишението на лихвите по щатските облигации до деветмесечни върхове. Това се случи, след като Сената одобри най-голямата данъчна реформа във водещата световна икономика от 30 години насам.

Слабият долар, прави цената на златото относително по-евтино, изразено във валутата. Това стимулира търсенето на злато. Повишението на лихвите по щатските облигации обаче, ограничи повишението в цената.

Спот цената на златото поскъпна с 0.3% до 1 265.10 долара за унция, а фючърсите на благородния метал се повишиха с 0.3% до 1 268.40 долара за унция.

Пазарните участници обаче, се опасяват от заемане на нови позиции, в среда на рекордни стойности на щатските индекси и наближаване на края на годината. Традиционно пазарните участници пренастройват портфейлите си с наближаването на последната дата от всяка година.

„Златото се връща от циклично дъно. Поскъпването, най-вероятно ще се забави с предстоящите празници и дългите уикенди“, коментира Мун Чун Ло, директор в GoldSilver Central Pte Ltd.

Акциите на най-големия базиран върху златото индексен фонд - SPDR Gold Shares, загубиха 1% от стойността си в понеделник и вторник до най-ниското си ниво от септември насам.

Ниските цени на златото обаче, стимулираха търсенето на физическо злато в Китай, коментират пазарни наблюдатели.

В писмо към своите клиенти, от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозираха по-нататъшен спад на златото към 1 200 долара за унция до средата на 2018-та година.

„Виждаме поевтиняването на златото, като доказателство, че ефектът на страх, до голяма степен е поддържал цената на златото“, се казва още в анализа на финансовата институция.

От техническа гледна точка, златото е при ключово ниво на съпротива – 200-дневната пълзяща средна при 1 269.15 долара за унция.

При останалите метали среброто се повиши с 0.4% до 16.18 долара за унция. Платината добави 0.3% към стойността си до 916.45 долара за унция, а паладият добави 0.7% до 1 029.25 долара.