Forexnews.bg
Петролът – накъде през 2018-та година? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 20 Декември 2017 16:22

oil-graph-pictureЦената на брента се очаква да е при средно ниво от 60 долара за барел през следващата година, а щатският суров петрол – при 55 долара за барел. Поне според средните очаквания на анализаторите. Както знаем обаче, анализаторите по-често грешат, отколкото познават.

Или, казано по друг начин, експертите прогнозират спад в цената на петрола. За сравнение, към момента брентът се търгува при нива от около 64 долара за барел, а щатския суров петрол – близо до 58 долара за барел.
Основен двигател в цената на петрола през следващата година, се очаква да продължава да е производството на САЩ и по точно по направление на шйстовите производители.

Настоящите, относително високи цени на петрола, стимулират шйстовите производители да повишават производството си, защото работят на добра печалба. Нещо повече, немалко специалисти очакват производството в САЩ на петрол, да достигне нов исторически рекорд.

Производствените ограничения, дошли по направление на ОПЕК и Русия, до голяма степен предопределиха поскъпването на петрола на международните стокови пазари. Това обаче, е напълно възможно да се промени през следващата година.

Нетните къси позиции, се повишиха за девета поредна седмица и достигнаха рекордни нива. Тоест голяма част от големите оператори на петрол, е възможно да застраховат бъдещото си производство, срещу потенциално понижение в цената на петрола.

Голяма част от щатските производители на шйстов петрол, имат фючърсни контракти за края на третото тримесечие на миналата година, при средна цена от 48.95 долара за барел.

Разбира се, налице е опасност за по-нататъшно поскъпване в цената на петрола, предвид на рекордните къси позиции във фючърси, предупреждават някои пазарни наблюдатели.

От щатското енергийно министерство, прогнозират повишение на производството до 10 милиона барела на ден през следващата година, което би било рекордно в щатската история производство. Ако тази цифра бъде достигната, то напълно е възможно цената на „черното злато” да бъде логично поставена на сериозни изпитания.