Forexnews.bg
Златото поскъпна ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 19 Декември 2017 09:22

gold-platinum-comparisonЗлатото поскъпна вчера, следствие на продължаващата несигурност във връзка с това кога ще бъде представена данъчната реформа. Това натежа над долара и инициира поскъпване на благородните метали.

Доларовият индекс се понижи, което бе много добра новина за златото. Традиционно цената на златото е в обратна корелация с нивото на долара.

„Ако цялата реформа се провали в последната минута, това би било изключително позитивно за цената на златото, но смятам, че това е малко вероятно“, според Карстен Менке от Julius Baer.

Ако данъчната реформа види бял свят, то е възможно цената на златото да се понижи, но само за момент, допълни още експертът.

Очакванията, че данъчната реформа ще инициира икономически ръст и това ще доведе до инфлация и поскъпване на долара, като цяло възпират златото в момента от по-сериозен ръст, коментират пазарни наблюдатели.

Спот цената на златото добави 0.5% до 1 261.30 долара за унция. Фючърсите на метала добавиха 0.6% до 1 264.40 долара за унция.

За следващата година Менке очаква цената на златото да се понижи с между 25 и 50 долара, следствие на добрите перспективи за щатската и световна икономика, повишението на лихвите от страна на Фед и потенциалното поскъпване на долара.

В първата част на 2018-та година обаче, потенциални опасения и корекция на фондовите пазари, могат да доведат до известна сила за благородния метал.

Среброто, което се понижи с 0.1% до 16.03 долара за унция, загуби около 10% през последните четири седмици, след като достигна пик на 17-ти ноември.

Паладият поевтиня с 0.3% до 1 020 долара за унция, а платината поскъпна с 1.5% до 907 долара за унция.