Forexnews.bg
Златото при двумесечен минимум, паладият над 1 000 долара ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 07 Декември 2017 09:59

gold-platinum-comparisonЗлатото се задържа вчера близо до най-ниските си нива за последните два месеца, при 1 266 долара за унция. Благородният метал обаче, успя да върне част от загубеното, повишавайки се до 1 268 долара за унция.

Доларовият индекс, се понижи следствие на несигурността, свързана с потенциално затваряне на щатското правителство, ако не бъде достигнато споразумение за увеличаване на дълговия таван на САЩ, преди петък.

„Затваряне на правителството може да е позитивно за златото, но това най-вероятно ще е временно, защото никой не очаква на практика дефолт по дълга“, според Симона Гамбарини, анализатор в Capital Economics.

През ноември, златото се търгува в най-тесния рейндж от 12 години насам, или при тотална липса на волатилност.

Факторът, който оказва низходящ натиск върху цената на златото е свързан с почти сигурното повишение на лихвите от страна на Фед, през следващата седмица. Това оказва възходящ натиск върху цената на златото, съответно на останалите метали.

В краткосрочен план, низходящият натиск върху цената на златото може да се запази, според пазарни наблюдатели. Те припомнят обаче, че традиционно първото полугодие е изключително силно за жълтия метал.

Иначе при останалите благородни метали, сериозен спад отбеляза цената на платината. Тя поевтиня до психологическата граница от 900 долара за унция.