Forexnews.bg
Защо от GS завишиха прогнозата си за петрола? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 06 Декември 2017 10:13

Goldman-Sachs-work-life-balanceЩатската инвестиционна банка Goldman Sachs завиши прогнозите си за цената на петрола за следващата година. Сега, от там очакват ръст в петрола от 9%, следствие на съвместните действия на ОПЕК и Русия.

В писмо към клиентите си от понеделник, анализаторът Дамиен Курвалин и Джефри Къри, прогнозираха цена на брента от 62 долара за барел и 57.50 долара за щатския суров петрол.

Досега, от банката прогнозираха нива за петрола за следващата година от съответно 58 долара за брента и 55 за щатския петрол.

„Саудитска Арабия и Русия, показаха силно желание и позиция за запазване на производствените ограниченя през следващата година, както се очакваше“, коментираха анализаторите на банката.

Целта на Саудитска Арабия, която е неформален лидер на страните от ОПЕК, е да върнe производството на петрол от картела, до петгодишното му средно ниво.

През 2014-та година, производството на петрол наводни сериозно пазара, след взрива в добави на шйстов претрол в САЩ.

От Goldman, прогнозираха, че цената на петрола, може да се повиши дори повече от прогнозите за 2018-та година, което да доведе до „прегряване“ на пазара.

От банката, са позитивни и по отношение на търсенето на петрол за следващата година. Очакванията са за ръст на потреблението с над 350 000 повече, в сравнение с прогнозите на ОПЕК.

Далеч по песимистични са от банката, в прогнозите си за 2019-та година. „Гледайки отвъд следващата година, смятаме, че щатските шйстови производители, ще отговорят на повишените цени на петрола с увеличаване на производството си“, смятат анализаторите на банката.

За 2019-та година цената на щатския петрол се очаква да се понижи до 55 долара за барел, докато тази на Брента, се очаква да е при ниво от 59.50 долара. Нещата, се очаква да се влошат още повече през 2020-та година и да видим цени от 50 долара за брента и 54.50 долара за брента.