Forexnews.bg
Петролът с лек ръст в очакванe на щатските запаси ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Декември 2017 08:50

oil1Цената на петрола се повиши леко днес, следствие на очакванията за спад в запасите на петрола в САЩ и след сделката на ОПЕК от края на миналата седмица за удължаване на производствените ограничения.

Брентът с доставка през следващия месец добави близо един процент към стойността си, до ниво от 63 долара за барел.

Щатският суров петрол, се търгува сутринта, при нива от 57.40 долара за барел, или без съществена промяна спрямо вчерашните си нива.

През изминалата седмица, страните от ОПЕК се споразумяха да продължат производствените си ограничения, в размер на 1.8 милиона барела до края на следващата година. Това обаче, не бе последвано от кой знае каква реакция при цената на петрола.

Според анализатори на Goldman Sachs, Саудитска Арабия и Русия са показали силна воля за продължение на производствените ограничения, като занижиха прогнозите си за цената на брента и щатския суров петрол до 62 и 57.5 долара съответно.

Експертите очакват до 2019-та година, отговорът на щатските шйстови производители на петрол да не закъснее, в следствие на повишената цена на петрола и ОПЕК да започне да отстъпва от ограниченията си.

През ноември производството на страните от картела се понижи с 300 000 барела, до най-ниското си ниво от май, според данни на Reuters.

“И двата типа петрол, тестваха и се провалиха да преодолеят ключови нива на съпротива, така че в момента инвеститорските погледи ще са насочени към данните за запасите на петрол в САЩ утре“, според Джефри Холи, главен пазарен анализатор в OANDA.

Докато расте, щатското производство, ще бъде една от основните пречки пред ръста на „черното злато“, според пазарни наблюдатели. Запасите на петрол в САЩ, се очаква да са намалели през изминалата седмица, според средните очаквания на анализаторите.