Forexnews.bg
Златото се задържа близо до двуседмичното си дъно ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 30 Ноември 2017 10:22

gold-platinum-comparisonЗлатото се задържа близо до най-ниската си стойност от седмица насам, следствие на добрите данни за щатската икономика, които подкрепят тезата, че Фед ще прибегне до още едно повишение на лихвите на заседанието си през следващия месец.

Благородният метал се търгува в най-тесния си диапазон от 12 години, през последния месец – в границите между 1 265 и 1 300 долара за унция.

Рано тази сутрин, златото се търгува без съществена промяна, спрямо вчерашните си нива – при 1 285 долара за унция. Вчера, златото достигна най-ниската си стойност от 22 ноември насам, при 1 281.90 долара за унция.

За месеца, златото се търгува с повишение от 1%, което ако се запази, би било първото месечно поскъпване за жълтия метал от август насам.

„Виждаме как цената на златото се запазва в тесни граници през последните два месеца, но е възможно да сме близо до началото на възходящ цикъл за благородния метал“, според Ричард Ху, фонд мениджър в най-големия китайски индексен фонд, върху златото - HuaAn Gold. „Напълно е възможно златото да се търгува без съществена промяна през следващите няколко дни, следствие на добрите данни за щатската икономика и в синхрон с инфлацията“, допълва още експертът, в интервю за финансовото издание CNBC.

Сценарият за повишение на лихвите през декември, продължава да оказва низходящ натиск върху цената на златото, коментират пазарни наблюдатели. В допълнение, потенциално новият ръководител на резерва – Пауъл, се очаква да следва политиката на Йелън по отношение на повишение на лихвите и през следващата година.

Отвъд това, поскъпването на долара, спрямо останалите основни валути, също оказва низходящ натиск върху цената на златото.

Инвеститорите обаче, могат да се обърнат към доброто историческо представяне на златото през първото полугодие на последните две години, в търсене на добри възможности за покупки на благородния метал.

Изнесени вчера данни, посочиха по-голям от прогнозирания ръст на щатската икономика през третото тримесечие на годината.

При останалите метали, среброто се понижи до осемседмичен минимум при ниво от 16.47 долара за унция. Паладият поскъпна с 0.7% до 1 020.75 долара за унция, докато платината добави 0.6% до 942.49 долара за унция.