Forexnews.bg
Петролът връща преди срещата на ОПЕК ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 29 Ноември 2017 11:26

oil-graph-pictureЦената на петрола се понижи днес, следствие на несигурността свързана с решенито на ОПЕК за удължаване на производствените ограничения, които се очакват през тази седмица във Виена.

Цената бе подложена на натиск и след кратък пожар в щатско находище на Exxon Mobil Corp с капацитет от 320 000 барела на ден.

Фючърсите на брента, загубиха близо 40 цента днес до 63.25 долара за барел, след като вчера суровината поевтиня с 23 цента. Щатският суров петрол, се понижи с близо половин долар до 57.50 долара за барел. Вчера, суровината поевтиня с 1.4%.

Изнесените данни за запасите на петрол в САЩ също натежаха над цената на петрола. Запасите се повишиха с 1.8 милиона барела за седмицата до 25-ти ноември до 457.3 милиона барела. Средните очаквания на анализаторите бяха за намаляване на запасите с 2.3 милиона барела.

Според пазарни наблюдатели, напълно е възможно Русия да се разграничи от решението на ОПЕК за удължаване на производствените ограничения до края на годината.

Именно тези ограничения, се смятат, че инициираха поскъпването на петрола до двугодишен връх. Ако не бъдат удължени обаче, е налице риск цената на суровината да продължи да поевтинява.

Брентът се търгува близо до най-високата си стойност от две години насам, преди срещата на ОПЕК, която ще се състои на 30-ти ноември във Виена. Картелът и Русия, се очаква да удължи производствените си съкращения до края на следващата година.

Според пазарни наблюдатели обаче, двете страни, все още работят по изглаждане на условията относно бъдещото продължение на настоящите условия.

Пазарните участници още помнят случилото се през май преди срещата на ОПЕК. Фючърсите на петрола поскъпнаха с 10% преди решението след което цената се понижи сериозно, след оповестяване на съкращенията.