Forexnews.bg
Златото с шестседмичен връх вчера, тества 1 300 долара ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 28 Ноември 2017 09:47

gold-platinum-comparisonЦената на златото се понижи днес, макар и да се запази близо до най-високото си ниво от шест седмици насам от вчерашната сесия. Това се случи, след като Пауъл, инициира по-нататъшно повишение на лихвите и преди гласуване на Сената за данъчните реформи на Тръмп.

Спот цената на златото загуби 0.1% от стойността си до ниво от 1 293 долара за унция. Вчера златото достигна моментно ниво от 1 299 долара за унция, или най-високото ниво от 16-ти октомври насам.

„Действията на Пауъл, едва ли ще са по-различни от тези на неговите предшественици – Джанет Йелън и Бен Бернанке. Не бих се изненадал, ако през следващите месеци тонът на Пауйл стане много по-слабо агресивен“, коментира Карло Алберто де Каса, главен анализатор в ActivTrades.

Де Каса добави още, че не очаква лихвите да бъдат повишени твърде много, но би наблюдавал отблизо данните за инфлацията в САЩ и пазара на труда.

Златото е много чувствително към лихвите и курса на щатския долар. Традиционно то поевтинява при засилване на долара, или по-агресивни повишения на лихвите.

Според политически анализатори, Северна Корея може да се подготвя за изстрелване на нови балистични ракети съвсем скоро. Такива действия биха оказали позитивно въздействие върху цената на златото.

„Единствено нарастване на напрежението, свързано със Северна Корея, може да доведе до пробив на цената на златото отвъд 1 300 долара за унция“, според анализатори на ANZ.

Спекулантите понижиха дългите си позиции във фючърси на злато и сребро през седмицата до 21 ноември.

Междувременно срберото поскъпна с 0.1%, а платината достигна нива от 1 948.1 долара за унция.