Forexnews.bg
Петролът със спад след срещата на ОПЕК? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 27 Ноември 2017 09:46

oil1Коментарите за срещата на ОПЕК изпратиха цената на брента нагоре през изминалата седмица, но хеджфондовете видяха добра възможност да намалят експозицията си към петрол.

Последните намалиха бичите си залози за брента, възползвайки се от ръста на суровината.

Появиха се прогнози, че е възможно цената на петрола да се понижи сериозно след срещата на ОПЕК, по подобие на случилото се по-рано през годината.

„Налице е вече сериозно повишение в цената на петрола“, коментира Тамар Еснер, енергиен анализатор в Nasdaq Inc. “Дори ако ОПЕК направи точно това, което казва, възможно е пазарът да реагира съвсем по различен начини“, смята още експертът.

Брентът се търгува близо до най-високата си стойност от две години насам, преди срещата на ОПЕК, която ще се състои на 30-ти ноември във Виена. Картелът и Русия, се очаква да удължи производствените си съкращения до края на следващата година.

Според пазарни наблюдатели обаче, двете страни, все още работят по изглаждане на условията относно бъдещото продължение на настоящите условия.

Пазарните участници още помнят случилото се през май преди срещата на ОПЕК. Фючърсите на петрола поскъпнаха с 10% преди решението след което цената се понижи сериозно, след оповестяване на съкращенията.

„Очакванията предния път бяха толкова високи към ОПЕК, че когато картелът направи това, което се очакваше да направи, на практика цената на петрола се понижи“, коментира Ашли Петерсън пазарен стратег в Stratas Advisors. „В момента сме в изачквателен режим, допълва още експертът.

И все пак, има още много инвеститори, които смятат, че петролът може да продължи да поскъпва, поне до срещата на ОПЕК.