Forexnews.bg
Т. Хорвиц: Петролът по-скоро 40, отколкото над 60 долара ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 24 Ноември 2017 09:31

oil-06Текущото повишение в цените на петрола, е по-скоро следствие от „търгуване на страх да не се изтърве ръста“, следствие на случващото се в Близкия Изток, отколкото резултат от политиката на ОПЕК, според Тод Ховитц, главен стратег в Bubbatrading.com, цитиран от Bloomberg.

“Премиите на петрола са много близки до фючърсите, което означава, че поскъпването на петрола е по-скоро следствие на страх“, допълва още експертът.

Страните от ОПЕК и извън картела, които поддържат производствените съкращения се очаква да се срещнат във Виена на 30-ти ноември, за да обсъждат продължение на споразумението.

И докато преди месец, се смяташе за почти сигурна сделка, че споразумението за производствените съкращения, ще бъде продължено, сега започва да се говори, че такова споразумение, може да се случи към края на годината.

Като цяло, политическата несигурност във връзка със случващото се в Саудитска Арабия и напрежението с Иран, са основни фактори, които допринесоха за ръста на цената на петрола, достигнал най-високите си нива от две години насам през последните няколко седмици.

Според Хорвиц обаче, цената на петрола, няма особено голям потенциал за повишение от тук нататък. Щатския суров петрол, при нива от 58 долара за барел, се очаква да даде силен стимул на шйстовите производители, които ще възстановят предлагането и се очаква да окажат нов низходящ натиск върху цената на петрола.

Налице е по-голям шанс щатският суров петрол да се върне при нива от около 40 долара, отколкото да поскъпне до нива над 60 долара, смята още анализаторът.

„Смятам, че при настоящите цени на петрола, щатските шйстови производители започват да добиват петрол като луди“, коментира още Хорвиц.