Forexnews.bg
Златото връща след ръста си вчера ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 23 Ноември 2017 09:00

gold-platinum-comparisonЦената на златото се понижи в четвъртък, след като инвеститорите прибираха своите печалби. Благородният метал добави близо 1% предходната сесия, след по-слабите от очакванията данни за щатската икономика и опасенията на Фед относно инфлацията.

Инвеститорите понижиха очакванията си за броя на повишенията на лихвите догодина, след като Йелън заяви, че агресивния ръст на лихвите може допълнително да натежи над инфлацията. Последната и без това се запазва под целените 2%.

И все пак, очакванията са за още едно повишение на лихвите през декември, което продължава да тежи над цената на благородния метал. Той се търгува в относително тесен рейндж до момента между 1 265 и 1 290 долара.

Според технически анализатори, единствено повишение над 1 300 долара, може да доведе след себе си до по-нататъшен ръст на благородния метал.

Спот цената на златото загуби 0.2% от стойността си до нива от 1 290 долара за унция, рано тази сутрин.

Фючърсите на златото с доставка през декември се понижиха с 0.2% до 1 289.80 долара за унция.

„Налице е известно прибиране на печалби... Очакваното повишение на лихвите през следващия месец от страна на Фед, продължава да кара инвеститорите да не бързат с повишението на метала“, смята Джон Шарма, икономист в National Australia Bank. „Фед има известни опасения за инфлацията и не е ясно, каква ще е политиката му в средносрочен план. Така че, перспективите пред златото продължават да са много неясни“, допълни още експертът.

Днес щатските пазари са затворени за честване на „Денят на Благодарността“, така че едва ли ще станем свидетели на сериозни обеми на търговия на стоковите пазари.

Възможно е златото да тества подкрепата при ниво от 1 283 долара за унция.