Forexnews.bg
Златото и среброто с минимални повишение, след ръста на долара ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 21 Ноември 2017 17:07

gold-platinum-comparisonЗлатото и среброто се повишиха във вторник, но ръстът им бе много слаб, следствие на възстановяването на силата на щатския долар и повишението на щатските индекси близо до рекордно най-високите си нива.

Златото се повиши с 1.6 долара до нива от около 1 277 долара за унция. Най-големият индексен фонд, базиран върху цената на златото добави 0.1% към стойността си.

Платината, която отбеляза изключително силно повишение в първия ден на новата седмица, върна днес почти всички спечелено и се търгува при нива от 928 долара за унция.

Днешният икономически календар е слаб на важни новини и събития. Предстои „Денят на Благодорността” в САЩ , както и „черния петък” след това, към които най-вероятно ще е основно насочено вниманието на инвеститорите.

По-кратката седмица, се очаква да е традиционно силна за щатските индекси. В исторически план, периода между вторник и петък, е бил печеливш за индекса в 95% от случаите.

Така че, напълно е възможно да станем свидетели на нови исторически рекорди за щатските индекси, които да са свързани с по-нататъшни загуби за златото и останалите благородни метали, както и на по-нататъшно поскъпване на долара.

Големите губещи днес спрямо долара бяха – новозеландския и австралийския долар, или валутите на страни чиито икономики са силно обвързани с цените на суровините.

Не всички обаче, са толкова негативно настроени по отношение на цената на златото. От BMI Research очакват цена на златото от 1 300 долара през следващата година и 1 325 долара през 2019-та година.