Forexnews.bg
Късите продавачи се връщат при петрола ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 20 Ноември 2017 09:44

oil-graph-pictureСлед като бичите залози за брента, достигнаха исторически рекорд и фючърсите на суровината поскъпна до двегодишни върхове, хеджфондовете явно започват да смятат, че ръстът е достигнал своя пик.

Залозите за понижение в цената на петрола се повишиха с най-много от юни насам. Това, след като напрежението в Близкия Изток за почна да се нормализира и инвеститорите отново започнаха да намалят очакванията си за единна позиция на ОПЕК, по отношение на бъдещи ограничения на производството.

„В момента сме в момент, в който явно очакванията започнаха да се променят“, според Джин Макгилън, пазарен стратег в Tradition Energy.

Налице са все по-големи съмнения, относно това дали Русия ще иска да продължи своя път със Саудитска Арабия за намаляване на производството. Настоящите цени на петрола, стимулират съществено щатските шйстови производители, които започват да повишават все по-уверено броя на находищата от които добиват суровината.

В крайна сметка, Русия може да сметне, че от високите цени на петрола се облагодетелстват в най-голяма степен щатските производители, които продават повече, в среда на намалено предлагане на страните от ОПЕК.

На такова мнение, могат да се окажат и други страни от ОПЕК, които да започнат да нарушават постигнатото споразумение и това отново да разбалансира пазара на петрола.

За да се повишат сериозно цените на петрола, от тук нататък, са необходими по-нататъшни конфликти, смятат пазарни наблюдатели.

Хеджфондовете са намалили нетните си дълги позиции в брент с 1% до 537 557 контракта за седмицата до 14-ти ноември. В същото време късите залози са се повишили с 8.7%.

Все повече експерти коментират, че петрола може и да не е излязъл от търговския си рейндж, както се иска на страните членки от ОПЕК. Или напълно е възможно цената на петрола да се върне към нива от около 60 долара за барел.