Forexnews.bg
Златото забавя спада си ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 13 Ноември 2017 09:18

gold-platinum-comparisonЗлатото поевтиня в петък, след като лихвите по щатските облигации се повишиха. Загубите обаче, бяха ограничени от слабостта на фондовия пазар и долара, които се понижиха, заради несигурността покрай данъчната реформа в САЩ.

Повишение на лихвите по щатските облигации оказаха натиск върху златото, намалявайки привлекателността на метала.

„По-високи лихви, повишават разходите за държане на злато“, коментира Барт Белек, ръководител на звеното за стокови стратегии на TD Securities в Торонто.

Лихвите по двугодишните щатските облигации, достигнаха девет-годишен максимум, като трейдърите намаляха позициите си в по-дългосрочен дълг, след аукционите през тази седмица.

Спот цената на златото, се понижи с 0.7% до 1 275.6 долара за унция в края на седмицата. То достигна моментно най-висока стойност от 1 288 долара в четвъртък, което накара моментно анализатори и трейдъри отново да заговорят за нива от 1 300 долара, или дори повече.

Това обаче, бе бързо преодоляно в петък и почти целия ръст бе неутрализиран.

Фючърсите на златото с доставка през декември, поевтиняха с 13.3 долара, или 1% до 1 274.20 долара за унция.

Доларът, се насочи към първото си седмично понижение от месец насам, след разочароващите новини, свързани с данъчната реформа. Не е ясно, дали последната ще влезе в сила от първия януари на следващата година, или ако не бъде забавена, дали облекченията ще са в съответствие с размера на обещанията на Тръмп.

До голяма степен именно очакванията за данъчна реформа, бяха в основата на повишението на широкия щатски индекс S&P 500 с 20% от изборната победа на Тръмп през ноември на миналата година, до момента.

Инвеститорите не бива да забравят, че политическата и икономическата несигурност, често са сред основните фактори, водещи до спад за индексите и ръст на цената на златото. Така, че все още, не всичко може да е загубено за златото.

Не са малко пазарните експерти, които продължават да очакват засилване на ръста на златото в края на тази и началото на следващата година.