Forexnews.bg
Ръст за благородните метали, нов рекорд за паладия ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 10 Ноември 2017 10:22

gold-platinum-comparisonЗлатото се търгуваше при триседмичен връх вчера, като доларът продължава да се задържа под четириседмичния си връх, който достигна през тази седмица, а несигурността около данъчната реформа, застраши сериозно финансовите пазари.

Фючърсите на златото с доставка през декември, отстъпиха с около 70 цента от най-високите си стойности за деня до нива от 1 284.40 долара за унция. Затваряне при това ниво обаче, отново би било най-високо от средата на октомври. Златото завърши сряда при ниво от 1 283.7 долара за унция.

„Слабият щатски долар, подпомага поскъпването на златото“, смята Джим Уикоф, главен анализатор в Kitco.com. “Краткосрочната картина за метала, се подобри съществено. Това до голяма степен се предопределя от нарастването на напрежението покрай Северна Корея, по време на посещението на Тръмп в Азия“.

Следващата цел за биковете е психологическата граница от 1 300 долара за унция. За мечките, целта е 1 262.80 долара за унция.

Доларовият индекс се понижи с 0.43%, което означава, че щатската валута е поевтиняла с 0.3%. Индексът и златото традиционно се движат в противоположна посока.

Златото стана свидетел на най-слабото си търсене през третото тримесечие от 2009-та година насам, като притока към метала се забавя. Световното потребление на злато се понижи с 9% през третото тримесечие на тази година.

Жълтият метал обаче, не бе единственият благороден такъв, който поскъпна. Платината, продължава с доброто си представяне, като наближи границата от 940 долара.

Паладият, достигна нови исторически върхове, при нива от близо 1 020 долара, но впоследствие върна част от спечеленото и рано тази сутрин се разменя при нива малко над 1 000 долара за унция.

Среброто, също се възползва от позитивните трендове при металите.