Forexnews.bg
Златото връща част от блясъка си ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 07 Ноември 2017 08:51

gold-platinum-comparisonЗлатото се върна над 1 270 долара за унция вчера, след стабилизиране в долара и понижението в лихвените нива. Това доведе до възстановяване на интереса към благородния метал, след трета поредна седмица на спад.

Цената обаче, продължава да е под натиска на очакванията за ново повишение на лихвите от страна на Фед през следващия месец.

Спот цената на златото, се търгуваше рано тази сутрин при нива от 1 278 долара за унция, докато фючърсите на метала с доставка през декември, се повишиха до нива от около 1 280 долара за унция.

Доларът се стабилизар в понеделник, след най-голямото му седмично поскъпване тази година, докато лихвите по двугодишните немски облигации са близо до вдумесечния си минимум.

До най-ниските си нива от две седмици насам, се понижиха и лихвите по 10-годишните щатски облигации.

„Златото продължава да е заклещено в диапазона между 1 263 и 1 282 долара, като ниските лихвени нива се неутрализират от по-силния долар“, според Оле Хансен, ръководител на звеното за търговия със суровини на Saxo Bank.

Факта, че Тръмп е на посещение в Азия, може да възобнови акцента към Северна Корея, което да окаже подкрепа за цената на благородния метал, според пазарни наблюдатели.

Златото поевтиня през последните седмици, като върна с 2.5% от пика си в средата на октомври, с нарастване на очакванията за още едно повишение на лихвите през декември, от страна на Фед.

В същото време, изнесени данни посочиха спад в запасите на най-големия индексен фонд, базиран на цената на златото с пет тона през изминалата седмица. Или инвеститорите продължават да излизат от златото.

Нетните дълги позиции на спекулантите се понижиха с 2 400 контракта до 166 000 контракта за седмицата до 31 октомври.