Forexnews.bg
ОПЕК започва да говори за 70 долара за барел ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Ноември 2017 11:16

oil1На заседанието си през май, няколко петролни министри на страни от ОПЕК, говориха позитивно за цена на петрола от 50 долара. Това обаче, най-вероятно няма да се случи на предстоящата среща на картела. С поскъпването на суровината през последните седмици „справедливата цена“ за петрола, най-вероятно ще се е повишила за страните от картела.

Брентът, който поскъпва от юни месец насам, вече проби психологическото ниво от 60 долара за барел, за пръв път от юли на 2015-та година насам.

Според ОПЕК, справедливата цена за петрола, почти винаги е малко над текущата цена. Така, че с преминаването на границата от 60 долара, нищо чудно, тази справедлива цена да се превърне в 70 долара за барел.

През последните години, някои членки на картела, изразиха мнение, че цена на петрола над 100 долара, не е особено нормално явление и най-вероятно вреди на световната икономика.

И докато едва ли, скоро някой от ОПЕК ще говори за цени на петрола от 100 долара, едва ли ще чуваме и границата от 50 долара, като справедлива стойност за суровината.

Да, вярно е че производството на петрол от щатските шйстови находища е по-малко от очакванията. Вярно е, че САЩ започват все по-често да прибягват до износ на петрол, след като отпадна забраната за това. И все пак, не бива да се забравяй, че всяко по-нататъшно поскъпване на петрола, от настоящите му нива, е много вероятно да инициира допълнително производство от страна на САЩ.

Според прогнози на МЕА, търговията на петрола около 50 долара за барел, ще доведе до повишение на производството на САЩ, с около 620 000 барела през следващата година. Това количество, е много вероятно да продължи да се повишава, ако цената на суровината продължи нагоре, коментират пазарни наблюдатели.

В края на октомври, енергийният министър на Катар, заяви, че петролът се движи в правилната посока, дори и в среда на цена на брента около 60 долара. Според Венецуела, „справедливата цена“ на петрола е 70 долара за барел, докато според Ирак – това са нивата между 70 и 80 долара за барел.

От Русия обаче, вече изразяват признаци на безпокойство от твърде бързото и рязко поскъпване на петрола. Според тях, нива от 60 долара, биха били обосновани и добра отплата, за предприетите производствени съкращения, в които и Русия участва.