Forexnews.bg
Цената на петрола ще се тества от износа на САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 31 Октомври 2017 09:46

oil1Новините през последните седмици, са свързани с поскъпването на петрола на международните пазари. От ОПЕК, правят всичко по силите си, за да се опитат да повишат цената на „черното злато“.

Сега обаче, отговорът може да дойде от САЩ. Високата цена на петрола, стимулира шйстовите производители да повишават производството. Танкери, пренасящи рекордни количества петрол, напускат пристанищата в Тексас и Луизиана. Сега повишеното производство, ще се види как ще се отрази върху цената на суровината.

Щатският износ, се радва на бум за последното десетилетие, след като забраната върху него, бе премахната преди две години. Износът вече достига рекордните 2 милиона барела на ден. Износители и трейдъри обаче, се опасяват, че ръстът в цената на петрола, може да не е траен.

Колко точно петрол може да изнесе САЩ, все още е мистерия. Повечето шипинг компании и износители, едва ли ще обявят разполагаемия си капацитет, за да не могат органи, като енергийното министерство да проследят износа.

Според експерти обаче, за да се превърне САЩ в сериозен износител, ще е необходимо време и сериозни инвестиции за изграждане на подходяща структура за това. До този момент, липсва изградена инфраструктура, между добиващите петрола и пристанищата, поради това, че нямаше нужда за такава, поради забраната за износ на суровината.

Анализаторите са на мнение, че износът няма как на този етап да премине границите от между 3.5 и 4 милиона барела на ден. Според експерти от RBC Capital тази стойност е дори по-ниска – някъде около 3.2 милиона барела.

Общото производство на САЩ, в момента е около 9.5 милиона барела на ден и се очаква да се добавят с по около 1 милиона барела повече на ден. През последните четири седмици, средния износ на петрола бе около 1.7 милиона, или три пъти повече в сравнение с година по-рано.

Износът на САЩ обаче, може да достигне 4 милиона барела до 2022 година, според Enterprise Products Partners LP.