Forexnews.bg
Ето кога ще поскъпне златото... ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Октомври 2017 08:04

GOLDНяма достатъчно скептицизъм сред купувачите на злато, което да подкрепи сериозен ръст в цената на благородния метал и акциите на минодобивните компании, според някои анализатори. Макар и да се приближаваме към подобен момент...

Както казва известният Джим Роджърс - „Все още не бих купувал метала, защото няма достатъчно песимисти на пазара по отношение на пазара“.

А всеизвестно правило е, че един актив трябва да се купува, когато е „мразен“, или когато броя на инвеститорите, които са негативно настроени за цената му е със съществен превес.

Най-ниската стойност на бичите настроения на пазара, бяха постигнати през юли, или точно преди силното поскъпване на златото през септември.

И макар настоящите настроения за бъдещото движение на метала да са при минус 8%, те все още са далеч под стойностите от минус 30%, преди същественото поскъпване на златото преди година.

През последното тримесечие на миналата година, негативните настроения по отношение на златото, се задържаха близо три месеца, като достигнаха моментно ниво от минус 33.3%. Това бе последвано от силно рали при златото през първите месеци на следващата година.

Или подобен сценарий е напълно възможно да видим и през тази година. С наближаването на декември, най-вероятно ще се засилват спекулациите за потенциално трето повишение на лихвите от страна на Фед през тази година. След като то стане реалност обаче, или пък ако изненадващо не видим подобно повишение, напълно е възможно златото да поеме по своя път нагоре, в края на годината и началото на следващата, по подобие на случилото се през 2016-та.

Така че внимание, може да наближава момента да се купува злато, макар и все още да не е узрял напълно.