Forexnews.bg
Експерти: Златото при средна цена от 1 300 долара следващата година ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Октомври 2017 08:45

gold-platinum-comparisonЗлатото най-вероятно ще продължи да се търгува без съществен ръст през следващата година, предвид на очакваното повишение на лихвите в САЩ, според средните очаквания на анализаторите, дали своите прогнози за Reuters.

Прогнозите по отношение на цената на среброто, бяха понижени отново, след като цената на метала, се оказа под средните очаквания през третото тримесечие.

Изследване сред 34 анализатора, осъществено през последните две седмици, сочи средни очаквания за цената на златото при ниво от 1 260 долара през тази година, на фона на средната му цена от 1 255 долара от началото на годината. Това е и минимална промяна, спрямо цената на благородния метал през изминалата година.

През следващата година, експертите очакват златото да поскъпне минимално, но до едва 1 300 долара за унция, или 3% над прогнозираното му за тази година ниво.

Средните цени на златото, флуктоираха между 8 и 26% за годините между 2010-та и 2016-та.

Ако цената на златото наистина възлезе на 1 300 долара през следващата година, това би било най-високото му ниво от 2013-та година, когато цената му се понижи след 12 поредни години на ръст.

Очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите от страна на Фед, както и намалялото напрежение между САЩ и Северна Корея, се отразиха изключително негативно на цената на златото през последните няколко седмици.

Силният долар, в среда на избор на нов ръководител на Фед, е друг фактор, който натежава върху цената на „жълтия метал“.

„Глобалните рискове остават високи и могат да окажат възходящ натиск върху металите“ според Симона Гамбарини, Capital Economics.

Цената на среброто, което е с двойна употреба – като благороден метал и в индустрията, изостава сериозно в представянето си, както зад златото, така и зад останалите индустриални метали, като медта.

Средните очаквания са за цена от 17.12 долара за унция през тази година, спрямо 17.32 долара, преди три месеца.