Forexnews.bg
Ралито на петрола може да е краткосрочно? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Октомври 2017 09:15

oil-graph-pictureОще една добра седмица за петрола, след като секретаря на ОПЕК, прогнозира повишение на световното потребление на петрол до над 100 милиона барела на ден до 2020-та година. Изявлението на Мохамед Баркиндо, бе широко приветствано от инвеститорите в петрол.

Сега инвеститорите започват да си задават въпроса – оправдано ли е ралито на петрола и докъде може да достигне цената на черното злато.

Пазарът знае, че често позитивните коментари и прогнози от ОПЕК, биват бързо преживявани. Особено в случаи, когато нетните дълги позиции на инвеститорите се повишат до високи нива, какъвто е случая в момента.

Инвеститорите са наясно, че всякакви прогнози, идващи от ОПЕК, би следвало да се приемат с голяма доза недоверие. В крайна сметка, те идват от страна, която е заинтересована от висока цена на петрола и могат да бъдат манипулирани.

ОПЕК обяви, че приетите съкращения, са били изпълнени на 120% през изминалия месец. На практика обаче, няколко члена на картела, добиват над квотите си, приети през ноември на миналата година – ОАЕ, Иран и Ирак. Саудитска Арабия е произвеждала с 83 000 барела по-малко, от своята квота, както и още няколко члена на ОПЕК.

В допълнение, най-големият партньор в споразумението за съкращение на производството – Русия, не е правила изявление, да е произвеждала под квотата си – за 300 000 барела по-малко на ден.

Няма как да не отбележим и факта, че според данни на МЕА, производствените съкращения на ОПЕК, са били спазени на 86%, което се определя от организацията, като едно доста добро ниво.

Въпреки всичко, трейдърите бързат да купуват петрола, след като от ОПЕК твърдят – справяме се отлично.

Някои експерти обаче, започват да се притесняват, че цената на петрола се повиши твърде много, при това твърде бързо. Не само, че планираните ремонти на рафинериите в САЩ, се очаква да окажат низходящ натиск върху цената на суровината, но и започва отново да нараства броя на шйстовите производители, следствие на поскъпването на петрола.

Търсенето на петрол от Китай, също може да се понижи под очакванията, което да е друг фактор, който да понижи цената на петрола.

От друга страна, безпрецедентното затопляне на отношенията между Русия и Опек, може да е фактор, който да продължи да подкрепа цената на суровината. Какво ще се случва от тук нататък, предстои да видим.