Forexnews.bg
Златото с двуседмично дъно вчера ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 24 Октомври 2017 07:29

gold-barsЗлатото достигна най-ниското си нива от над две седмици насам в понеделник, следствие на очакванията за продължаване на ултрастимулиращата политика в Япония, след изборната победа на Абе. Това оскъпи долара, спрямо останалите основни валути и съответно се отрази негативно върху цената на жълтия метал.

Спот цената на златото, се понижи моментно вчера до най-ниска стойност от 1 275 долара за унция, или най-ниското й ниво от 6-ти октомври насам. Фючърсите на благородния метал с доставка през декември загубиха 4.1 долара от стойността си, до нива от 1 276.4 долара за унция.

„Златото просто следва това, което прави долара“, коментира Бернар Дахда от Natixis. „Инвеститорите също така се вълнуват много от новите рекорди, достигнати от щатските индекси, което допълнително натежава над златото“, коментира още експертът.

Златото може да поевтинее към нива от 1 250 долара, до началото на декември, прогнозира още Дахда. Това може да се случи, следствие на нарасналите перспективи за повишени на лихвите през декември, които да доведат до по-нататъшно поскъпване на зелените пари.

Доларът, вече отбеляза най-голямото си дневно повишение от месец насам в петък, след като Сената одобри първоначалния вариант за бюджет за следващата година, позволявайки на Републиканците, да продължат с пакета си от данъчни облекчения, без нуждата от подкрепа от страна на Демократите.

Сега, финансовите пазари се вълнуват изключително много от това, кой ще е следващия наследник на Джанет Йелън. Тези очаквания, също оказват подкрепа на щатската валута. Спряганите за ръководители на резерва имена, се очаква да са далеч по-агресивни от Йелън, по отношение на лихвената политика.

Предвид на продължаващото напрежение, покрай Северна Корея, възможно е златото да намери сериозна подкрепа при нива от 1 250 долара и да видим сериозни покупки около тези нива, според пазарни наблюдатели.

Хеджфондовете и големите спекуланти, са намалили дългите си позиции в злато за пета поредна седмица за петте дни до 17-ти октомври, посочиха изнесени в края на миналата седмица данни.