Forexnews.bg
МЕА: Запасите от петрол могат да се понижат към средните си нива ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 14 Септември 2017 08:57

oil1Запасите на петрол в развитите страни, може да се понижи под средните нива за последните пет години при това „много скоро“, според прогноза на Международната Енергийна Агенция, изнесени в сряда. Така запасите на петрол, ще достигнат ключовите таргети на ОПЕК.

Прогнозата на МЕА, става реалност, в среда на данни за ръст на запасите на петрол в САЩ, като ефектите от ураганите, все още са разнопосочни.

През май, страните от ОПЕК, се споразумяха да удължат производствените си ограничения за още девет месеца. Ако запасите на развитите страни обаче, се понижат под нивата им за последните пет години, тези ограничения, могат да бъдат премахнати.

От МЕА, прогнозират още повишение в търсенето на петрол, с най-ускорените темпове от две години насам. Световното потребление, се очаква да нарасне с 1.6 милиона барела на ден през тази година, спрямо предходните очаквания, за повишение от 1.5 милиона барела.

„Въз основа на залозите, направени от инвеститорите, очакванията са, че пазарът ще започне да се доближава до балансиране и цената на петрола, в крайна сметка ще се повиши, макар и минимално“, коментира МЕА, в месечния си доклад.

Според агенцията, световното предлагане на петрол, се е понижило със 720 000 барела на ден през изминалия месец, спрямо юли, до ниво от 97.7 милиона барела на ден, следствие на напрежението в Либия и нарушените доставки, след урагана Харви.

Докладът сочи още, че производството на петрол на ОПЕК, се е понижило с 210 000 барела на ден, за първите пет месеца.

Фючърсите на щатския суров петрол, добави 1% до 58.72 долара за барел, докато брентът се повиши с 0.6% до 54.59 долара за барел.

Запасите от петрол в САЩ, се повишиха с 6.2 милиона барела, което превиши средните очаквания на анализаторите за ръст от 3.2 милиона барела.

Запасите на бензин обаче, са се понижили с 8.4 милиона барела, което все пак се оказа под средните очаквания за намаляване с 9.53 милиона.