Forexnews.bg
ОПЕК разпозна голямата опасност от електромобилите ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Юли 2017 10:29

oil-graph-pictureНай-големите световни производители на петрол, започват да осъзнават голямата заплаха, която електрическите автомобили стават пред тях, в дългосрочен план.

Страните от ОПЕК, повишиха пет пъти прогнозата си за продажбите на електрически автомобили за следващите десетилетия, като това направиха и други производители, като Exxon Mobil Corp. и BP Plc.

Очакванията са, електрическите автомобили, да намалят потреблението с над 8 милиона барела през 2040-та година. Това е повече от сумарното производство в момента, на страни като Иран и Ирак.

Нарастващата популярност на електрическите автомобили, повишават рисковете търсенето на петрол да стагнира през следващите десетилетия, повишавайки въпросите пред индустрията на горива, на стойност над 700 милиарда долара на година в момента.

„Броят на електромобилите на пътя, ще има ключово въздействие върху производителите на автомобили, петролните компании, електрическите компании т.н.“, прогнозира Колин Маккеречър от BNEF, в писмо към клиентите на институцията. „Налице са, сериозни разногласия, относно това колко бързо ще е адаптирането към новите електромобили“, коментира още той.

От BNEF очакват електрическите автомобили да превишат продажбите на бензинови и дизелови до 2040-та година. Прогнозират се 540 милиона електромобила по улиците до тогава.

От ОПЕК, са далеч по-консервативни в очакванията си, като очакват 266 милиона електромобила по улиците през 2040-та година. Трябва да се спомене обаче, че през изминалата година, очакванията на картела бяха за едва 46 милиона. Така, че можем да станем свидетели на по-нататъшни възходящи корекции в прогнозите в бъдеще.