Forexnews.bg
Ситуацията с производствените ограничения на ОПЕК става още по-странна ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Юли 2017 07:54

oil-06Помните ли, че страните от ОПЕК се споразумяха да удължат производствените си ограничения до края на първото тримесечие на 2018-та година? И вместо да скача, цената на петрола, стартира с рязката си обезценка...

Явно пазарните участници, имаха още тогава опасения, че страните от ОПЕК, няма да успеят да спазват приетите ограничения. И се оказаха прави. Стана ясно, че през май картелът, на практика е повишил производството си. Тогава за това бяха обвинени Нигерия и Либия.

Ситуацията става още по-странна през юни. Производството на страните от ОПЕК, отново превишава производствените ограничения, сочейки към най-лошата координация между страните, от много време насам.

Според данни на Международната Енергийна Агенция, световното производство се е повишило със 720 000 барела на ден през юни. Саудитска Арабия, най-големият производител в границите на ОПЕК е произвеждала повече петрол през юни, спрямо месец по-рано.

Повече петрол, са произвеждали и страни, които не участват официално в ОПЕК, като Нигерия и Либия.

Общо 21 членки на ОПЕК, достигнаха споразумение в края на миналата година, което целеше намаляване на производството с 1.8 милиона барела. Целта на производствените съкращения бе, да се повиши цената на петрола. Ниските цени на суровината, до голяма степен станаха реалност, следствие на повишаващото се производство, идващо от САЩ.

Има и добри новини за петрола. От МЕА, прогнозират повишение на потреблението на петрол с 1.5 милиона барела на ден през второто тримесечие, спрямо един милион барела през първите три месеца на годината.