Forexnews.bg
М. Дудас: Златото може да избие нагоре. ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 13 Юли 2017 08:53

goldМайкъл Дудас, стратег от Vertical Research, прогнозира, че настоящият момент може и да не е лош да се купува злато.

„Смятам, че в момента е добър момент да се купува злато. Според мен, до края на годината, благородният метал може да се повиши до нива над 1 300 долара.”, коментира Дудас, пред финансовото издание CNBC.

Нещо повече, Дудас очаква металът да поскъпне до 1 350 долара в следващите шест месеца. Ако прогнозата му се материализира, това би било повишение от 10% в цената на жълтия метал.

„Възможно е дъното на златото да е тук, около нива 1 205-1 210 долара за унция. Мисля, че в средносрочен план, можем да видим добро оттласване на цената на златото”, смята още специалистът.

Нормално е в моменти, когато акциите на компании като тези от групата FANG, регистрират нови рекорди, златото да преживява трудни моменти, според анализатора.

От фундаментална гледна точка, златото също може да намери подкрепа, в лицето на ускоряване на темповете на инфлацията, според Дудас.

„Вярвам, че инфлацията, ще оказва съществена подкрепа за цената на златото. Дори и да станем свидетели на повишение на лихвите с още 25 базисни пункта, инфлацията ще е все по-значим фактор на пазара”, коментира още експертът.

Пред златото ще има допълнителна подкрепа и от сезонни фактори, свързани с предстоящите месеци на силно търсене, през есента и зимата.
В допълнение, налице е известно намаляване на предлагането от страна на производителите.