Forexnews.bg
Трудни времена за фондовете инвестиращи в метали ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Юли 2017 07:51

gold-platinum-comparisonИндексните фондове, базирани на цената на благородните метали, изпитват сериозни трудности. Най-големият индексен фонд, базиран върху цената на златото - SPDR Gold Shares (GLD) загуби над 1%, а този в сребро iShares Silver Trust (SLV) се понижи с близо 3%, в края на миналата седмица.

Причината – рязката обезценка в цените на благородните метали, през изтеклите седем дни. Златото се понижи с 0.78% до около 1 211 долара, а среброто поевтиня с повече от 2%, до близо 15.5 долара за унция.

Среброто, преживя в четвъртък, нещо като флаш-краш, след като моментно цената му загуби 8.8% от стойността си до 14.68 долара. Това се случи, когато метала се разменяше при нива от 16.11 долара за унция на стоковите пазари. Впоследствие обаче, среброто възстанови голяма част от загубеното.

Това разбира се не помогна на всички инвеститори на маржин, чиито дълги позиции бяха закрити, на много от които, при нива близки до дъното.

За флаш-криза се говореше, защото липсваха фундаментални фактори, които да подкрепят рязката обезценка в цената на среброто.

И докато съмненията за пазарна манипулация, сред инвеститорите, едва ли ще може да бъде изместена, едно е сигурно – инвеститорите ще са крайно предпазливи вече, когато си купуват сребро.

Особено през летните месеци, които не случайно са най-лошите за благородните метали – поради изтънелите търгувани обеми.

Дали обаче, това разтърсване сред инвеститорите, не може да се приеме като последния симптом, че цената на метала е близо до дъно. Това предстои да видим съвсем скоро...