Forexnews.bg
Дж. Гъндлах: Предстои дългосрочен мечи пазар ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 18 Декември 2018 10:04

bearШирокият щатски индекс S&P 500 се е насочил към дългосрочен мечи пазар, според Джефри Гъндлах, главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital. Пасивното инвестиране е достигнало "статут на мания" и това ще задълбочи пазарните проблеми, смята още Гъндлах.

"Мисля, че това е пазар на мечки. Мисля, че видяхме първата част на този пазар и втория ще е по-болезнен от първия", прогнозира експертът.

"Очакванията ми мечия пазар да продължи дълго, са свързани с факте, че според мен сме в ситуация, която е ... изключително необичайно - увеличаваме бюджетния дефицит толкова зрелищно и толкова късно в цикъла, докато Фед повишава лихвите. "

Широкият щатски индекс S&P 500 моментно заличи загубите си, когато стартира търговията си в понеделник, само за да ги засили в последствие.

Инвеститорите също така очакват Фед да повиши лихвите на заседанието си през следващата седмица за четвърти път през тази година.

Не точно на такова мнение обаче е Гъндлах, според който Фед няма да повиши нивото на лихвите през тази седмица.

"Проблемът е, че Федералният резерв не би трябвало да ги държи толкова ниски (процентите), тъй като отрицателните лихви, които все още са факт в Европа, са носители на сериозни проблеми", допълни още той.

Според Гъндлах, търговската война Китай-САЩ само ще се влошава от тук нататък. "Китай не обича да му се казва какво да прави от президента Тръмп", каза той. От своя страна "мисля, че те (САЩ) вероятно ще променят тарифите".

Забележките на Гъндлах, които през април препоръча на инвеститорите да продават акции на Facebook Inc, смята че социалната мрежа ще продължи да поевтинява. Гъндлах нарече Facebook "дяволско чудовище за събиране на данни, което в крайна сметка ще стане жертва на регулацията". Акциите на компанията затвориха вчера с 2.69% по-ниско.

Гъндлах отправи критика и към пасивните инвестиционни стратегии, като индексните фондове, обявявайки ги за "мания", която предизвиква широко разпространени проблеми на световните фондови пазари.

"Аз в никакъв случай не съм привърженик на пасивно инвестиране. Всъщност мисля, че пасивното инвестиране... достигна статут на мания, когато достигнахме върховете на фондовите пазари", каза Гъндлах. "Мисля, че всъщност тези пасивни инвестиционни схеми... ще задълбочат проблемите на пазара".