Forexnews.bg
Ветеран: Щатските пазари могат да са намерели дъно ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Декември 2018 09:04

stock-crashФондовата борса достигна дъно след бурни 10 седмици, в които широкия индекс S&P 500 навлезе във фаза на корекция, смята Джеф Соут от Raymond James.

Американската икономика няма да се забави толкова, колкото се очаква, а печалбата ще бъдат добри през следващото тримесечие, добавя той.

"На 2 октомври имахме краткосрочен сигнал за продажба и казахме на хората, че имат позиции, които трябва да продават", заяви главният инвестиционен стратег на Raymond James. - "Сега обаче, отново сме върнали част от тези пари на работа".

"Хората не са достатъчно инвестирани", твърди Саут, цитирайки убеждението си, че икономиката на САЩ няма да се забави толкова, колкото се очакваше, а печалбите ще бъдат силни следващото тримесечие.

В сряда Dow Jones Industrial Average и S&P 500 излязоха на втора положителна сесия от три търговски сесии. Обаче и двата индекса бяха все още отрицателна територия за годината.

Въз основа на финансова кариера, продължаваща повече от четири десетилетия, Саут прогнозира две увеличения на лихвения процент от Федералния резерв през 2019 г., въпреки че други анализатори от Wall Street очакват забавяне на ръста на лихвите.

Акциите бяха подложени на натиск през октомври, който се прехвърли през следващия месец, след като коментарът на шефа на Фед Джером Пауъл на 3 октомври, че лихвите все още са далеч от "неутралните си нива". Малко по-късно обаче, до голяма степен и следствие на политическия натиск от Тръмп, на 28-ми ноември Пауъл промени своята позиция, като каза, че лихвите не са чак толкова далеч от неутралните си нива.

Саут каза, че неговият дългосрочен модел за прогнози е положителен за пазара от октомври 2008 г., но в краткосрочен план има някои сигнали за "потенциална уязвимост надолу" през февруари. Моделите на Саут са доста точни през годините.

Месец преди катастрофата на 19 октомври 1987 г. Саут е цитиран в предсказанието на Barrons за "спад на пазара".

Все още малцинствена гледна точка, очакванията на Саут за ръст на пазара са едни от малкото, изразявани от експерти. И това може да е добър контраиндикатор.

Дейвид Бианко, главен инвестиционен стратег в Deutsche Asset Management, в сряда прогнозира покачване до 10% за индексите през следващите 30 дни. Бианко каза: "Много може да се случи за месец".

Другите стратези, включително Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, виждат застой в акциите.