Forexnews.bg
BofAML: Мечият пазар не е приключил ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 06 Декември 2018 09:32

bearМечият пазар на Уолстрийт, който започна през първото тримесечие на тази година, все още не е приключил, според Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег в Bank of America Merrill Lynch Global Research.

Пазарите по света са все по-волатилни тази година. Две от основните причини за волатилността са опасенията за по-строга монетарна политика на Фед и опасенията, че ръстът ще се забави.

"Очакваме да се превърнем в тактически бикове, след като видем пик в най-ниските очакванията за печалбите и голямото дъно" смята още Хартнет.

Според Хартнет, спадът на фондовия пазар няма да се промени през 2019-та година, докато Фед не ограничи прогнозите си за повишение на лихвите и очакванията на анализаторите за печалбите на компаниите не спрат да намаляват.

"Малкият мечи пазар на Wall Street, който започна през първото тримесечие на тази година, все още не е приключил", обобщи Хартнет.

S&P 500 навлезе във фаза на корекция през октомври, като се понижи с 10% от най-високото си ниво на 21-ви септември.

За сравнение, шанхайският основен индекс е вече в "мечи пазар", след като отстъпи с 26% от 52-седмичния си връх.

Федералният резерв увеличи лихвените проценти три пъти през 2018 г. и се очаква да направи това още веднъж този месец. Централната банка също така очаква да повиши лихвените проценти два пъти през 2019 г.

Опасенията от повишаване на лихвите бяха малко потиснати миналата седмица, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че бенчмаркът на централната банка е "малко под" неутрален, подсказвайки по-малко увеличения на лихвите по пътя през следващата година.

Но BofAML очаква Федералният резерв да се повиши нивото на лихвите четири пъти през 2019 г., каза Хартнет.

Корпоративните печалби нараснаха рязко тази година. През първите три тримесечия на 2018 г. печалбите на S&P 500 скочиха най-малко с 25% на годишна база. Очаква се печалбите за четвъртото тримесечие също да са силни.

Въпреки това темпът на растеж вероятно ще се забави, тъй като тласъкът от по-ниските корпоративни данъци в САЩ ще намалее. В световен мащаб индексите на индустрията и по-слабият цикъл на износа в Азия сочат че доходите, се очаква да нарастват с по-малко от 5% през 2019 г., спрямо ръст от над 15% през 2018 г., според Хартнет.

Хартнет препоръча на инвеститорите да купят през следващата година ETN-фонда iPath S&P 500 VIX, който се движи в унисон с индекса на волатилността на Cboe Volatility Index (VIX) като начин да се възползва от продължаващата волатилност. Инструментът се е повишил с 31,7 процента през тази година, като надмина S&P 500.

Той също така съветва инвеститорите да купуват бразилски, руски, индийски и китайски акции, като същевременно се скъсяват популярната FAANG-търговия.