Forexnews.bg
Дж. Креймър: Машините са виновни за спада... ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 05 Декември 2018 13:36

Някои експерти обясняват силното поевтиняване на щатските акции и индекси вчера с липсата на купувачи. За Джим Креймър обаче, продажбите са причинени от автоматизирани ботове и търговски системи.

content euroСпоред Креймър, водещ на шоу по CNBC, за всеки инвеститори с дългогодишен пазарен опит е ясно, че "става дума за издигането на машините".

Основните индекси загубиха по над 2%, след сигнал за забавяне на икономиката даден от облигациите и подновилите се търговски опасения. Индексът Dow Jones Industrial Average падна с повече от 800 точки в рамките на деня.

Някои приписват драматичния спад на липсата на купувачи, но Креймър знае кой е виновника: сложни алгоритмични програми, създадени от професионални мениджъри на пари, за да се продава и увеличава натиска над пазара, когато губи позиции.

С други думи, когато се случва събитие, което често предхожда рецесия - като например обръщането на лихвената крива във вторник, някои алгоритми за търговия автоматично започват да продават ценни книжа, защото шансовете за рецесия и съответно мечи пазар нарастват, смята Креймър.

Креймер, домакин на "Mad Money", направи сравнение с футбола. Някои стратегии могат и да изглеждат рискови, но когато вземете предвид шансовете им за успех, нямате никакъв друг избор, освен да ги приложите на терена.

Тези алгоритми правят същите изчисления.

Така че, когато кривата на доходността на две и пет-годишните облигации се обърна във вторник, някои програми за хедж фондове автоматично продадоха S&P 500, който е склонен да пада в периоди на икономическа слабост, а други автоматично продаваха аккции на големите банки.

"Тази крива, както я наричат, има предимство пред всичко, което чувате за добрата заетост или за баланса на потребителите или за стабилното кредитиране", смята Креймър.

Още по-лошо е, че графиките показват още по-голяма атака: въз основа на анализа на Креймър, много хедж фондове вероятно продадоха S&P 500, когато индексът се върна под 200-дневната си пълзяща средна величина. Защото в исторически план, понижението на индекса под тази средна, традиционно е носил след себе си още загуби.

"Ето един проблем: сега има толкова много хедж фондове, използващи един и същ алгоритъм, едни и същи програми и просто няма достатъчно инвеститори, които са готови да поемат другата страна на сделката. Ако всички знаем, че акциите намаляват на някои задействания, кой по дяволите ще иска да купи акции?" - пита Креймър.

"По този начин стигаме до ден като този, в който пазарът навлиза във фаза на свободно падане", продължи домакинът на "Mad Money". "Когато процентите са срещу вас и алгоритмите отговарят, ... никой не иска да се опитва да бъде герой и да залага срещу тях".