Forexnews.bg
BoFA: Ръст на щатските индекси в края на годината ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 16 Ноември 2018 08:54

bull-statue-xiamenНапоследък чухме доста негативни прогнози за щатските пазари, в светлината на понижението им от октомври. Изглежда обаче, че не всички експерти са негативно настроени за пазарите. Едни от тях, са експертите от Bank of America Merrill Lynch. От там са нетипично бичи настроени по отношение на пазарите напоследък.

От банката прогнозират ръст на пазарите до края на годината, като визират в основата на тези си очаквания силния икономически растеж и корпоративните печалби.

Банката също така прогнозира дългосрочен ръст в акциите, който ще доведе до продължение на бичия цикъл.

"Ние вярваме, че ръстът е в ход." се казва в доклада им. "Октомври е известен с резки понижение за пазарите, но също така и с ниски нива на акциите, които често предоставят добри възможности пред инвеститорите, преди края на годината. Традиционно пазарите имат склонност да се повишават в края на годината и началото на следващата“, се казва още в доклада на финансовата институция.

Въпреки това, BAML не очаква ралито да е плавна нагоре. "По-високите лихвени проценти и променящата се форма на кривата на доходност ни говори, че волатилността или по-голямото движение на цените са напълно възможни", предупреждават те, допълвайки, "технически показатели за дълбочината и обема на този ръст ще бъдат важни при определянето на бъдещото ценово поведение."

Таблицата по-долу обобщава основните причини за оптимизма на BAML.

Печалбата все още растат
Разумни оценки на акциите
Реален растеж на БВП
Няма значителен инфлационен натиск
10-годишната доходност на щатските облигации е под кюлчовите 3,25%

Докато BAML е убеден, че ралито в края на годината е в ход, те признават, че наскоро инвеститорите са били събудени за реалността по много груб начин. Те отбелязват, че индексите S & P 500, Dow Jones Industrial Average (DJIA) и Nasdaq Composite Index (IXIC) са отбелязали отрицателна обща възвращаемост за едномесечен и тримесечен период, приключващи на 31 октомври, както и още 7 големи международни борсови индекса.

Независимо от това, BAML виждат някои ключови позитивни фактори, които очакват да задействат ръста, посочени по-горе. По отношение на оценките на собствения капитал, те отбелязват, че съотношението на цена-печалба, въз основа на прогнозираните резултати се е понижило до 14.6, спрямо 16.3 преди спада.

Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа се очаква да се запази под 3.25%, което да облекчи низходящия натиск върху акциите. Също така, въпреки силния растеж на БВП, коригиран с инфлацията, придружен от пълна заетост, те не виждат "значителен натиск върху инфлацията".

"Печалбата все още е положителна, оценките не са твърде завишени ... важно е да вярваме, че дългосрочната тенденция на капиталовите пазари е за нагоре". - коментират експертите на щатската финансова институция.

Независимо от това, BAML вижда някои рискове в близко бъдеще. Въпреки че корпоративните печалби продължават да се покачват, "цикълът на растеж на приходите вероятно е достигнал връх".

Нарастващите лихвени проценти по ипотеките причиняват забавяне на пазара на жилища, което е ключов фактор за цялостната икономическа активност на САЩ. Ако лихвите по 10-годишните облигации превиши нивото от 3.25%, то BAML вярва, че това може да предизвика продажби на фондовата борса. Съществуват и признаци за забавяне на икономическия растеж в Китай и Европа.

"Загрижеността относно търговската война" е друг фактор, влияещ върху растежа в световен мащаб, а икономическата картина в Европа е засегната и неясна заради БРЕКЗИТ. Текущата бюджетна криза в Италия и "банковите притеснения", също се отбелязват, като негативен фактор от BAML.

Боб Дол, старши мениджър по портфейла и главен стратег в Nuveen Asset Management, също смята, че предстоят добри времена пред широкия щатски индекс S&P 500, който според него ще достигне нива от 2 800 пункта до края на годината, или с около 4% над текущите му нива.