Forexnews.bg
GS: Брентът се връща към 75 долара след намаляване на производството от ОПЕК ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 15 Ноември 2018 08:43

oil-06Суровият суров петрол "Брент" ще се върне до 75 долара, след като потенциално намаление на производството на страните от ОПЕК, прогнозират от щатската инвестиционна банка Goldman Commodities

Джеф Кърри от Goldman Sachs смята, че брентът ще отрази евентуалното намаление на производството от картела, което може да е факта и ще се търгува средно при 75 долара през първото тримесечие на 2019-та година.

Кърри посочва, че позиционирането на инвеститорите и една конкретна стратегия за търговия в голяма степен са отговорни за задълбочаване в спада на цените на петрола през последните дни.

Шефът на суровините в Goldman Sachs твърди, че продажбите на петролния пазар най-вероятно ще са близо до горния диапазон на прогнозите и че суровият Брент скоро ще се върне на 75 долара за барел.

Цените на петрола са загубили около една четвърт от стойността си само за шест седмици, което отведе суровината в мечи пазар. Петролът Брент, международният бенчмарк за цените на петрола, се понижи до 65 долара за барел тази седмица от близо четири годишния си рекорд при 87 долара през последните шест седмици.

Пазарът се насочи към очакванията, че търсенето на петрол нараства по-малко от първоначалните прогнози и нарастващите доставки на петрол от големите производители, компенсират в пълна степен това. Увеличението на предлагането се случи, за да се компенсира изтеглянето на петрол, след санкциите върху Иран.

Според Къри, най-лошото за цената на петрола е отминало и има голяма вероятност за връщане на цената през следващите месеци.

Кърри казва, че опасенията за влошаващото се търсене на петрол са "преувелечени". Текущ проблем пред цената в момента е нарастването на производството от Съединените щати и Либия и решението на администрацията на "Тръмп" да позволи на осем страни да продължат да внасят ирански суров петрол, въпреки санкциите на САЩ срещу Ислямска република.

Тези фактори добавиха около 1 милион барела на ден на пазара, каза той, но те все още не оправдават повече от 20% понижение в цените на петрола.

Кърри смята, че бързият спад през последните няколко дни се дължеше на движението на инерция, стратегия, при която търговците купуват или продават активи, тъй като цената се движи решително в една от двете посоки. Този импулс на продажба до голяма степен се дължи на понижението в цената на щатския суров петрол под 60 долвара за барел, което го насочи към следващата ключова граница от 55 долара.

Когато петролът падна до около 55 долара, спадът задейства продажбата от страна на дилъри, които продадоха опции на производителите на петрол, като им дадоха правото да продадат стоката на това ценово равнище.

Въз основа на историческото представяне, настоящата среда на слабост на петрола може да продължи от три до четири седмици, казва Кърри. Все пак, нарастващата колебливост на петролните пазари ще обезсърчи търговците, които харесват пазарите с ниска волатилност.

Производителите ще се срещнат във Виена в рамките на три седмици, за да обсъдят дали ще продължат курса или да върнат обратно продукцията.

"Бих казал, че производството тук е много вероятно да бъде намалено и това ще изведе цената от текущите й нива", каза Кърри. "Исторически петролът се връщате там, където се е търгувал преди. Целта ни за първото тримесечие тази година е 75 долара за барел на Брент."