Forexnews.bg
Далио продължава да вярва в златото ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Ноември 2018 07:56

DalioДори вторият тримесечен спад на златото не беше достатъчен, за да разклати доверието на милиардера Рей Далио в благородния метал.

Най-големият хеджфонд в света, основан от Далия - Bridgewater продължава да държи позициите си в индексния фонд базиран на "жълтия метал" - SPDR Gold Shares.

Позицията в най-големия златен фонд на Далио са в размер на 3.9 милиона акции, а във втория най-голям индексен фонд върху метала - iShares Gold Trust, е в размер на 11.3 милиона акции през третото тримесечие.

Далио остава лоялен към кюлчетата дори и въпреки разпродажбите му от страна на инвеститорите, която изпрати активите в ETF-а с 2.79 милиона унции надолу, през третото тримесечие на годината.

Позициите в злато на фонда, са отбелязали най-голямото си понижение от края на 2016-та година.

Привлекателността на златото намалява основно заради поскъпването на долара. Вчера щатската валута се повиши до нов 17-месечен максимум спрямо останалите основни валути. А цената на златото е в обратна пропорционална зависимост от тази на щатската валута.

Хеджфондът на Далио, също така добави към своя портфейл и акции на златодобивни компании, като "Барик Голд" АД, "Франко-Невада" АД, "Нюнтънт Миннинг Корп" и "Кинрос Голд" АД през третото тримесечие.

През същото тримесечие Бриджуотър увеличи дела си в производителите на кюлчета, включително Yamana Gold Inc. и Eldorado Gold Corp.

Публикуваните този месец данни, не включват текущата позиция на хедж фондовете, която може да се е променила от края на тримесечието.

Мениджърите на пари, които контролират повече от 100 милиона щатски долара в САЩ, трябва да подадат формуляр 13F в рамките на 45 дни след края на всяко тримесечие, за да посочат позициите си в акции, както и опции и конвертируеми облигации. В регистрациите не се посочват ценни книжа, които не са в САЩ, не се търгуват публично, или в брой.